AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş canlı yayında soruları yanıtladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 6’lı masanın adaylık tartışmalarına ilişkin, “Bu tartışmaların en ilginci altılı eşbaşkanlı sistem önerisi. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Tek mesele üzerinden karar vereceksiniz. Konseyde 6 üye var, “Önemli konularda imza veya mutabakat isteyeceksiniz. Bu demokrasinin ruhuna aykırıdır.” dedi.
Kurtulmuş, CNN Türk’te canlı yayınlanan “Hakan Çelik ile Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.
Seçim takvimi, beyanname ve manifestosunun sorulması üzerine Kurtulmuş, AK Parti’nin seçim çalışmalarına başladığını, Ekim 2021’den bu yana neredeyse her hafta sistemli bir şekilde Strateji Komisyonu toplantıları yaptıklarını, buradaki tartışmalardan geniş bir külliyanın ortaya çıktığını söyledi. , Türkiye Yüzyılı vizyonunun bunun sonucunda şekillendiğini. söylenmiş.
Seçim beyannamesi üzerine kurdukları 5 kişilik komisyonun çalışmalarına devam edeceğine işaret eden Kurtulmuş, geçmişteki çalışmalarını da millete anlatacaklarını ancak birlikte yürüyecekleri bir seçim beyannamesi de hazırlayacaklarını söyledi. ulusun bir gelecek ideali, amacı, davası ile seçim kampanyası başlamadan önce beyanının hızla tamamlanacağını ve kampanyanın başlayacağını. Seçim tarihine bağlı olduğunu açıkça belirtti.
“Zorunluluklar nedeniyle seçim biraz öne alınabilir”
Kurtulmuş, seçim tarihi sorusuna ise, “Seçim tarihini net olarak söylemek henüz mümkün değil ama belki zaruret nedeniyle seçim biraz öne alınabilir. Seçim takvimi ile ilgili bir düzenleme yapılacak. Biraz ileri gitmesi erken seçim olacağı anlamına gelmiyor.” cevabı verdi.
2023 seçimlerinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından yapılan ilk seçim olması nedeniyle önemli olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Bir diğer önemli kısım da AK Parti’nin 20 yıllık icraatlarının AK Parti’nin aklanacağı bir seçim olacak. Muhtemelen hepsinden çok daha değerli olan Türkiye’nin liderliğidir.” 2023 yılında milletimiz Allah’ın izniyle hem 20 yılı serbest bırakacak hem de güçlü ve büyük bir Türkiye olma yolunda Türk Asrının kapılarını aralayacaktır. tekrar” dedi.
Numan Kurtulmuş, AK Parti’nin bu seçimdeki en önemli sorununun aday tespiti olduğunu, seçimin kilit kavramının prestij olduğunu, listelerde sözü değer verilen, sevilen kişilerin isimlerinin, kamuoyu tarafından bilinen ve tanınan aday gösterilecektir.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, HDP’ye ilişkin bir soru üzerine, terörle siyaset arasına mesafe konulması gerektiğine işaret ederek, terörün, silahın, bombanın, anarşinin olduğu, insanların katledildiği yerde demokrasi olmadığını, Türkiye’deki siyasi parti terörden ve terörün gölgesinden medet umuyor. Olmamasını istediklerini ve bunun ortadan kaldırılmasının öncelikle HDP’nin sorumluluğunda olduğunu belirtti.
“HDP ile Diyalog Kanalı Açılabilir mi?” sorusu üzerine Kurtulmuş, “İçselleştirilmiş demokratik bir dil kullanmaları ve bu anlamda HDP’yi bir Türk partisi yapma konusunda kararlı olmaları gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.
Altılı masanın adaylık tartışması
İYİ Parti Gençlik Politikaları Koordinatörü Orhun Ertürkmen’in cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın isimlerini anmasıyla ilgili açıklamasının sorulması üzerine Kurtulmuş, 6-1’lik tablo “Adayımız bu” diyene kadar daha çok görüş ortaya çıkacağını ve oradan oraya geçileceğini söyledi. aday isimleri veya profilleri etrafında tartışmalar olacaktır. . Kurtulmuş, “Altı artı tablosunun asıl sorunu adayı belirleyememek ama asıl sorunu ana fikirler etrafında bütünleştirememek” dedi. dedim.
Bir diğer sorunun sistem tartışması olduğunu, anayasa teklifinin ortaya çıktığını ancak bunun altı masa değil, bir siyasi partinin görüşü olduğunu belirten Kurtulmuş, önerilen sistemin güçlendirilmiş parlamenter sistem değil, yarı başkanlık sistemi olduğunu söyledi. sistem. seçecekler, seçilecekler, bunun için çalışacaklar… İkincisi, önümüzdeki dönemde anayasayı değiştirmek için mecliste nasıl bir çoğunluk elde edecekler?” ifadelerini kullandı.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın açıklamalarının sorulması üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Doğal olarak ortaya çıkacak adaya karşı çok farklı siyasi yönelimlere sahip partilerin yüzde 100 güvenle hareket etmeleri mümkün değil. Dolayısıyla herkes belli bir ihtiyat dahilinde konuşuyor. ‘Seçilen aday, seçilmeyen aday’ aslında ‘benim adayım’ demektir. İstiyorum, adayı ben istemiyorum’. İlginç olan altı eşbaşkanlı sistem teklif etmek. Bu kabul edilemez. Tek meselede karar vereceksin, mecliste 6 üye var, imzalarını isteyeceksin. ya da ana konularda uzlaşı.Bu demokrasinin ruhuna aykırıdır.Yüzde 50+1 Halkın seçtiği cumhurbaşkanı için yüzde 1’lik bir partinin oyu ne olursa olsun yüzde 50+1 oy alamayan, benim fikrim de sizinki kadar değerli diyecek.Demokrasi bu değil maalesef önerilen konu bu.eşbaşkanlık sistemidir.mantıksızdır, uygulama imkanı ve imkânı yoktur.”
“Şüphesiz bu seçimler yapılacak”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, “Halktan gördüğümüz gidişat, 2023 seçimlerinde 6 artı cetvelle gösterilen aday Allah’ın izniyle kazanamayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti parti olmaya devam edecek. ortadaki birinci taraf olarak siyaseti bir kez daha belirleyen Allah’ın izniyle.” dedim.
Kurtulmuş, seçim güvenliğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:
“Bu seçimlerde kimsenin şüphesi olmasın. Bu seçimde katılım açısından da çok yüksek bir katılım olacak. Muhtemelen en çok katılımın olduğu seçimlerden biri olacak. Daha fazla katılımı sağlayacak bir seçim tarihi belirlenecek. .Seçim kampanyasını demokratik bir bayramda yapacağız.Sözleri çok yüksek sesle söyleyebilirsiniz.Burada herkese tavsiyemiz herkes sözünü yüksek sesle söylesin.Karşı tarafı en yüksek sesle eleştirsinler. , ancak hakaretlerin, ötekileştirmelerin ve aşağılamaların olmadığı bir seçim kampanyası olmasını temenni ediyorum.”
F-16 ve F-35 tartışmaları
Kurtulmuş, “ABD Kongresi ve yönetimi, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini desteklemek şartıyla F-16’ları Türkiye’ye verme sürecini Türkiye’ye sürüklerse Türkiye’nin tavrı ne olur?” Sorulduğunda şöyle dedi:
“Türkiye’nin burada durumu belli. Türk unsurlu bir dış politika izliyor. Bu ülkelerin NATO’ya girmesi konusunda bizim tavrımız belli. NATO üyeliğimizi öyle bir blöf olarak görmüyoruz. ‘Mesafeyi koruyun’ diyoruz. terör örgütlerinden, Türkiye’nin NATO’ya katılımı açıktır. Ülkenizde düşman terör gruplarına ev sahipliği yapmayın.’ Türkiye’nin (F-16’ların) NATO’ya üyeliği Türkiye’nin asla kabul edeceği bir durum değildir.Yani Türkiye, İsveç’in veya Finlandiya’nın NATO’ya katılıp katılmayacağını kendisi için şart ilan etmiştir.”
Kurtulmuş, İsveç’in başkenti Stockholm’de terör örgütü PKK/YPG yandaşlarının belediye binası önünde provokasyonuna ilişkin, “Öyle bir hassasiyet gösteriyoruz ki, Cumhurbaşkanımızın astığı o çirkin, hain saldırıyı gerçekleştirebilirler. Her kimseler, görüntüleriniz var, en merkezi yerinizde yaptılar, adamları tutuklayıp, tutuklayıp, yargılayıp Türkiye’ye iade etsinler.” dedi.
Kurtulmuş, “Türkiye F-35’e sahip olmadan Yunanistan F-35’i alırsa Türkiye’nin tutumu ne olur?” aşağıdaki gibi:
“ABD’nin bu ikili standartları nasıl koruyacağına Türkiye karar vermeyecek, sadece bu dönemde değil her dönemde ABD, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde çifte standart uygulamıştır. çok açık bir şekilde Yunanları savunan bir tavır içinde, yani Yunanları savunacak bir konuma gelmişlerdir.Türkiye’ye dost gibi görünen ama hiçbir zaman dostane olmayan bu çifte standartlar, konuya büyük katkı sağlamaktadır. ‘kendi karnımızı keseriz’ sözü. Bırakın bir süre Türkiye’nin Yunanistan ile kendi içindeki sorunları çözemeyeceği hiçbir sorunu yok. Çözemeyeceğimiz bazı sorunlar var ama çözülebilecek sorunlar da olacak. çözüldü.”